Antreprenori BizRemote by certSIGN Interviuri

Anca Ungureanu: Cum putem să susținem afacerile mici

20 mart. 2020 5 min

Anca Ungureanu: Cum putem să susținem afacerile mici

Reading Time: 5 minute

Trăim vremuri pe care nu le-am anticipat și pentru care nu avem nici un fel de back-up. Dar experiența ultimilor 15 ani ne-a învățat că cei care reușesc să aibă idei, să îți susțină cu orice preț angajații și să reușeacă să supraviețuiască, vor fi cei care vor izbândi.

Anca Ungureanu, antreprenor la Beans&Dots și specialist Marcom, a avut câteva idei despre cum să susținem afacerile mici și mi-a vorbit despre ele. 

Anca, ai lansat o idee pe Beans&Dots care a devenit virală. Despre ce este vorba?

Am lansat o mișcare mai degrabă care se numește #susținemafacerilemici. E o perioadă complicată în care multe businessuri mici se luptă pentru supraviețuire. Majoritatea au închis deja ca și noi de altfel. Sunt fix afacerile alea la care ții cel mai mult, cele la care te duci în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi. Salonul unde te duci să te tunzi sau să îți faci manichiura. Studioul tău de yoga sau pilates. Gelateria sau coffee shop-ul tău preferat. Și toți cei care nu îți pot livra serviciile sau produsele lor prin curier. Toți au angajați care au familii. Toți au furnizori care au angajați care au familii. Cu toții fac parte dintr-un lanț cu un număr imens de piese. Cu cât cad mai multe piese, cu atât lanțul se năruie mai repede, cu atât mai mulți oameni vor suferi. Iar reclădirea lui poate dura de data asta mult mai mult decât a durat acum 10 ani. Cred că toți ne dorim ca aceste mici afaceri să fie acolo pentru noi și după ce trece criza.cPentru că avem nevoie de ele și ne plac serviciile și produsele lor. Așa că dacă putem ar fi bine să le ajutăm să reziste.

Sunt multe feluri în care fiecare dintre noi putem sprijini afacerile mici în această perioadă. Cel mai simplu și mai la îndemână acum este să cumperi acum un gift card sau un voucher pe care să îl folosești după ce trece nebunia asta. Nu trebuie să fie o contribuție mare, însă cu siguranță va fi una extrem de importantă. Pentru că poate asigura supraviețuirea unui business la care ții. Și mai important decât atât poate oferi o minimă siguranță și protecție oamenilor care lucrează pentru aceste businessuri.  Și mai poți să comanzi de la ei cafea sau mâncare. Mulți care nu făceau livrări s-au apucat să facă. Nu fac profit, ci doar își asigură continuitatea businessului și își plătesc o parte din angajați. Pentru că multora dintre ei deja au trebuit să le întrerupă contractele de muncă.

Anca UngureanuAceste soluții pot fi de ajutor pentru aceste zile.

Da, e simplu. Dacă ai un venit stabil și poți lucra de acasă în perioada asta, comandă online de acolo unde ți-ai fi băut cafeaua într-o zi normală sau de acolo de unde ai fi luat prânzul sau cina. Și dacă ei nu livrează, cumpără vouchere. Sau plătește-le în avans un tuns, o manichiura, un masaj… Și mai poți ajuta cu idei. Poate prinși de rapiditatea cu care se schimbă lucrurile în rău de la o zi la alta mulți antreprenori nu mai reușesc să vadă oportunitățile. Din afară, dacă le știi businessul sau ești client fidel, poate le poți da o idee la care ei nu s-au gândit. Și dacă nu le poți da o idee, atunci sigur poți să le dai un gând bun. În zilele astea empatia și solidaritatea au o greutate mult mai mare. Un „like” sau un “love” primit în plus, care într-o zi normal, ți-ar fi adus pe față un zâmbet scurt, zilele astea îți face ziua. Sau îți umple ochii cu lacrimi de recunoștință și speranță.

Ai mai avut o idee pe care ai implementat-o rapid. Spune-ne despre ea.

În vâltoarea inițiativei, m-a contactat la un un moment dat Cosmin Măgureanu de la Ialoc.ro.
Ialoc.ro este o platformă aflată la început de drum, tot o afacere mică, ca noi toți, prin care poți face rezervări la restaurante și cafenele, vinde și respectiv cumpăra vouchere mult mai simplu, plătind online, cu cardul. În doar câteva ore ne-am setat contul la ei pe site. Astfel că, dacă ești un business mic și vrei să vinzi vouchere cadou, Cosmin răspunde la hello [at] ialoc.ro și te îndruma mai departe cum să îți setezi cont pe platformă. Dacă ești client și vrei să ajuți un business, o poți face în acest fel sau comandând de la cei care livrează pentru acasă. Îi ajuți enorm.

Cum crezi că reușim să trecem peste perioada dificilă din perioada următoare?

Va fi foarte greu să trecem peste perioada asta, dar va trebui să o facem. E un moment în care trebuie să înțelegi că e foarte greu să supraviețuiești singur. Este despre strâns rândurile și capitalizat pe asset-urile pe care te poți baza: businessuri ca tine, care au aceleași probleme de rezolvat și comunitatea ta și a lor. Este despre mobilizarea unui număr suficient de mare de afaceri și oameni care să tragă în aceeași direcție. Este despre capacitatea, energia și rapiditatea de implementare.  

Cum ați făcut voi, de exemplu?

Exact, noi la Beans&Dots am pus pe picioare în 24 de ore un serviciu de delivery. A fost simplu? Nu, desigur. E cel mai bun serviciu de livrare? Deloc! Pentru că nu am avut vreme de AB testing. Și nici pentru second guess. Am avut încredere în noi și în intuiția noastră de antreprenor și în cazul meu, și de om de marketing. Perioada asta este despre a lua decizii și a le face să se întâmple imediat. Vezi unde te duc și o iei de acolo. Sau dacă nu, închizi. Trimiți oamenii acasă să se descurce cum or putea. Și cu asta basta. E si asta o decizie de business. Și fiecare își ia deciziile lui. Nu o să mă apuc acum nici să dau sfaturi și nici să judec pentru că fiecare owner de business mic știe cel mai bine ce poate face Și ce nu. Este totuși o perioadă în care empatia și solidaritatea ar trebui să cântărească și mai mult ca de obicei in orice decizie.

Cum pot să ajute afacerile mici angajații?

Cred că e foarte important pentru un business mic să încerce să facă tot ce este uman posibil să le asigure angajaților cât mai mult timp un salariu pe care să se poată baza.  Sau dacă nu își poate permite să îi țină pe toți, atunci să le asigure celor pe care nu îi poate tine o tranziție cât mai ușoară spre noua postură în care se vor afla: oameni în căutare de lucru.
Pariul meu este că acei owneri de afaceri mici care vor reuși să le asigure angajaților ziua, săptămânile, luna sau lunile de mâine, vor fi cei care vor rezista. Și oricât de șifonați vor ieși și ei și cifrele lor din criză, și cu oricâți angajați vor mai rămâne lângă ei, vor fi cei care vor supraviețui.
Și vor crește. Și vor avea mai mult succes. Și vor fi respectați.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: