Interviuri Management

Maria Metz, CEO NTT DATA Romania: Leadership prin puterea exemplului

21 dec. 2022 4 min

Maria Metz, CEO NTT DATA Romania: Leadership prin puterea exemplului

Reading Time: 4 minute

Care sunt provocările navigării prin apele agitate ale economiei din ultima perioadă și cum conduci o companie performantă bazându-te pe onestitate, integritate și curaj am aflat de la Maria Metz, CEO, NTT DATA Romania.

Ați fost numită la conducerea NTT DATA Romania în 2021, în plină pandemie. Care au fost provocările acestei perioade ca lider într-o companie mare de tehnologie?

Ne reinventăm de la an la an, așadar eu nu simt că se întâmplă ceva deosebit acum față de anii precedenți. A trebuit să regândim modul în care ne desfășurăm activitatea și am avut curajul să mă las ghidată, cu responsabilitate și discernământ, atât de intuiție, cât și de date concrete. Am luat decizii îndrăznețe, pe care mi le-am asumat și care mi-au făcut munca mai ușoară. De cele mai multe ori, succesul nu se întâmplă în zona de confort, ci alegând cărări nebătătorite.

Liderii sunt supuși uneori și greșelilor. Dacă au existat, ce greșeli ați făcut ca lider și ce sfat ați da unui lider la început de drum?

Sigur că au existat, am făcut multe greșeli și probabil că încă voi mai face. De exemplu, de multe ori, am apreciat mai puțin efortul din spatele unei acțiuni decât rezultatul ei. Nu atingem întotdeauna rezultatul așteptat, dar asta nu înseamnă că am muncit mai puțin sau că efortul e mai puțin lăudabil. Nu voi mai enumera altele, însă consider că nu trebuie să ne temem de greșeli. Ci, mai degrabă, de repetarea lor, de perseverența în comiterea lor sau de a investi prea mult în găsirea vinovaților, în loc de a identifica eroarea de discernământ care a generat acea greșeală.

Liderilor aflați la început de drum le-aș spune să aibă mereu în vedere valorile umaniste: demnitate, solidaritate și empatie. Oricât ar părea de simplist, a te ghida după niște principii solide în ceea ce privește interacțiunea, va conferi întotdeauna valoare deciziilor pe care le ai de luat și va ajuta la găsirea unui echilibru între ceea ce este corect și ceea ce este necesar atunci când trebuie să iei decizii.

Bazat pe experiența de până acum, cum ar trebui să arate un lider? Ce stil de leadership practicați?

Un lider trebuie să aibă calitatea intrinsecă de a fi uman și trebuie să fie o ancoră foarte puternică în vremurile tulburi prin care încă trecem. Eu am mizat pe un stil de leadership colaborativ, participativ. Am avut și am încredere în el și drept urmare a dat rezultate. Pentru a putea să implementezi o astfel de abordare trebuie în primul rând să fii tu însăți o astfel de persoană și asta presupune lucruri simple până la urmă: onestitate, integritate, curajul de a spune când și de ce ai greșit.

Aveți o carieră strâns legată de domeniul IT&C, în care echipele de management sunt formate preponderent din bărbați. De ce credeți că sunt din ce în ce mai apreciate calitățile specifice liderilor femei și în industrii considerate masculine?

Cred că, la nivel de intuiție, noi femeile stăm mai bine. Însă mai cred și că vremurile se schimbă, bărbații se schimbă și există în jurul nostru bărbați lideri care reușesc să colaboreze și să aprecieze femeile aflate în aceeași poziție, relaționând de la egal la egal. Pentru mine este doar un semn de normalitate și de echilibru și un semn că suntem pe drumul cel bun.

Dar avem și neajunsurile noastre, cum ar fi zona emoțională pe care trebuie să învățam să o gestionăm cu eleganță. Rețeta pentru un proces decizional eficient este combinarea logicii și a gândirii analitice cu emoția și instinctul. Astfel, o femeie poate performa inclusiv în domenii considerate „ale bărbaților”. Femei și bărbați, împreună facem un job extraordinar atât timp cât suntem într-un echilibru.

Lucrați de mai bine de 20 de ani în industria IT&C. Cum ați ajuns în acest domeniu și care sunt cele mai valoroase lecții învățate în carieră?

Aș putea spune că domeniul m-a ales pe mine mai degrabă decât că l-am ales eu pe el. Iar în răspunsurile de la întrebările anterioare găsiți numeroase lecții care m-au format ca să ajung aici. M-am străduit să fiu eu acea persoană pe care îmi doream să o am alături. Este important să știi când să lași lucrurile să se întâmple fără a deține în totalitate controlul. Trebuie să învățăm să nu insistăm prea mult în anumite decizii atunci când vedem că batem pasul pe loc sau când trebuie să depunem tot mai mult efort și lucrurile nu mai decurg natural.

Nu am știut de la început, dar nici nu ai de unde să știi. Nu are legătură cu educația, ci are legătură cu vârsta, cu experiența, cu autoeducarea și trebuie să fie un proces continuu. Pentru că atunci când insistăm și tot ceea ce facem are legătură doar cu ambiția, deciziile devin strict mentale. Dacă acestea nu sunt armonizate cu ceea ce simțim în interior, cu intuiția, atunci se produce o disonanță. Nu este greu, este vorba de exercițiu.

Sistemul hibrid de muncă poate duce la dispariția sentimentului de apartenență al unor angajați. Cum consolidați cultura organizațională a companiei în noua realitate?

Sunt avantaje și dezavantaje, atât în munca de acasă, cât și în munca de la birou. Ce pot să spun este că, la nivel de echipă, modul de lucru remote ne-a responsabilizat, a crescut gradul de colaborare, calitatea dialogului și a interacțiunii în cadrul companiei și ne-a confirmat că ne putem baza pe colegii noștri și pe calitatea lucrului bine făcut, fie el și de la distanță. Ne-a învățat să ne gestionăm mai bine timpul și să fim mai eficienți în activitățile zilnice care țin de serviciu. În mod paradoxal, coeziunea la nivelul echipelor a crescut și am primit confirmarea faptului că ceea ce am construit de-a lungul anilor, la nivel de cultură organizațională, a rămas neschimbat.

Decizia se va baza și pe date statistice, care să reflecte comportamentul colegilor noștri dintr-o perioadă relevantă de timp. Trebuie să avem încredere în colegii noștri și să le dăm dreptul să aleagă care este abordarea corectă pentru toată lumea. Și când vorbesc de toată lumea mă refer la cei 3C care îmi ghidează stilul de management: colegul, clientul, compania. Dacă cei 3C sunt fericiți pe termen mediu și lung, nu simt nevoia să impun un anumit mod de lucru. Cred că hibridul este viitorul și proporția în care lucrăm de acasă sau de la birou va trebui decisă de fiecare într-o manieră responsabilă.

Ce viziune aveți pentru dezvoltarea NTT DATA Romania în continuare?

Fiind parte dintr-un concern la nivel global NTT (Nippon Telegraph and Telephone), strategia și deciziile noastre trebuie aliniate la planurile de grup. Ce pot spune este că bunăstarea colegilor și satisfacția acestora la locul de muncă sunt o preocupare constantă, iar deciziile de business sunt luate astfel încât să ofere stabilitate financiară și să susțină viziunea și obiectivele companiei. Știu că vor veni vremuri complicate, dar avem extraordinar de multe proiecte și planuri de dezvoltare reală, încât am toată încrederea că le vom depăși cu succes.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: